Αρχική / Δράσεις / Ασφάλεια στο Διαδίκτυο / Ενημερωτικό σημείωμα προς γονείς/κηδεμόνες-Φιλική Σύμβαση

Ενημερωτικό σημείωμα προς γονείς/κηδεμόνες-Φιλική Σύμβαση

Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες,

Από το ανώνυμο ερωτηματολόγιο που συμπληρώσατε οι περισσότεροι γονείς/κηδεμόνες βγαίνουν τα εξής συμπεράσματα:

το 85% των μαθητών/τριών έχουν υπολογιστές στο σπίτι. Εξ αυτών το 90% έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Το 90% των μαθητών χρησιμοποιούν τον υπολογιστή ως παιχνιδομηχανή. Από αυτούς το 50% για μισή με 1 ώρα, το 30% για 1 με 2 ώρες, το 16% για 2 με 3 ώρες και το 4% για 3 και παραπάνω ώρες. Το 50% των μαθητών εκτός από παιχνίδια χρησιμοποιούν τον υπολογιστή για εργασίες, βίντεο, μουσική, φωτογραφίες, πληροφορίες, εξ αποστάσεως επικοινωνία κλπ. Το 59% των γονέων θεωρούν τις γνώσεις των παιδιών τους σχετικά με την πληροφορική ΜΕΤΡΙΕΣ, το 27% ΚΑΛΕΣ και το 14% ΚΑΚΕΣ. Το 38% των γονέων θεωρούν τις δικές τους γνώσεις σχετικά με την πληροφορική ΜΕΤΡΙΕΣ, το 51% ΚΑΛΕΣ και το 11% ΚΑΚΕΣ. Το 51% των γονέων θα τους ενδιέφερε να παρακολουθήσουν στο σχολείο κάποια μαθήματα πληροφορικής (χρήση word, excel, email, ασφάλεια στο ίντερνετ). Στις προτάσεις σχετικά με την διδασκαλία της πληροφορικής στο σχολείο αρκετοί γονείς ανέφεραν να γίνουν μαθήματα στους μαθητές για την ασφάλεια στο διαδίκτυο.

Από τους πρώτιστους σκοπούς του μαθήματος Τ.Π.Ε. είναι οι αρχές εργονομίας (σωστή στάση σώματος μπροστά στον ΗΥ) και η αλλαγή στάσης στην χρήση του ΗΥ ως παιχνιδομηχανή.

Με τις Δ, Ε και ΣΤ τάξεις του σχολείου, αφού μιλήσαμε θεωρητικά για το από τι αποτελείται ένας Ηλεκτρονικός Υπολογιστής, ασχοληθήκαμε με χρήση παραθύρων, δημιουργία φακέλων και έπειτα δημιουργήσαμε σε κειμενογράφο (MS Word) το Ωρολόγιο Πρόγραμμα της τάξης μας. Την εργασία μας αυτή αναρτήσαμε στο https://padlet.com/mgoutouloudi/2ods απο όπου μπορείτε να δείτε. Γενικά μπορείτε να επισκέπτεσθε την ιστοσελίδα του μαθήματος goutouloudi.gr για να ενημερώνεσθε σχετικά.

Όσον αφορά για Ασφάλεια στο Διαδίκτυο, στο μάθημα Τ.Π.Ε. θα ασχοληθούμε με το θέμα αυτό τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Τον Φεβρουάριο μάλιστα θα εορτάσουμε την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου για να ενημερωθούμε γονείς/μαθητές/δάσκαλοι για κινδύνους που κρύβει η επιπόλαια χρήση του Διαδικτύου αλλά και τα πλεονεκτήματα της χρήσης Διαδικτύου όταν αυτή γίνεται με ασφάλεια.

Είναι πολύ σημαντικό να μπουν όρια στη χρήση του Υπολογιστή και του Διαδικτύου από τους μικρούς μας μαθητές.. τώρα όσο είναι νωρίς! Για το λόγο αυτό σας επισυνάπτω τη φιλική σύμβαση  Γονέων –Παιδιών περί χρήσης Διαδικτύου, το οποίο δημιουργήθηκε από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (http://www.cyberkid.gov.gr ),  ως βοήθημα στην τήρηση κανόνων που θα βοηθήσουν τα παιδιά να γίνουν πιο υπεύθυνα και ασφαλή όταν χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο.

Φιλική Σύμβαση Γονέων-Παιδιού ηλικίας 6-10 ετών περι χρήσης Διαδικτύου

Φιλική Σύμβαση Γονέων-Παιδιού ηλικίας 11-14 ετών περι χρήσης Διαδικτύου

 

Η εκπαιδευτικός πληροφορικής
Γκουτουλούδη Μαρία

Δείτε επίσης

Εκδήλωση Ασφάλεια στο Διαδίκτυο στο 14ο Δ.Σ. Σερρών

Στις 23 Φεβρουαρίου 2023 στο 14ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών διεξήχθη εκδήλωση για την Ασφάλεια στο …