Αρχική / Άρθρα για / για μαθητές / Δημιουργία Εννοιολογικού Χάρτη στον Υπολογιστή

Δημιουργία Εννοιολογικού Χάρτη στον Υπολογιστή

Ένας εννοιολογικός χάρτης είναι ένα διάγραμμα που απεικονίζει γραφικά τη συσχέτιση μεταξύ διαφόρων εννοιών. Οι εννοιολογικοί χάρτες είναι ένας τρόπος αναπαράστασης της ανθρώπινης σκέψης, ή πιο συγκεκριμένα τρόπος αναπαράστασης ενός κάποιου πεδίου γνώσεων (όταν η συσχέτιση που απεικονίζεται είναι επιστημονικά ακριβής).

Ένας εννοιολογικός χάρτης περιέχει κόμβους και συνδέσμους. Δύο κόμβοι μαζί με το σύνδεσμο που τους συνδέει αποτελούν ένα στιγμιότυπο. Οι κόμβοι αναπαριστούν τις έννοιες, που συνήθως περικλείονται σε έναν κύκλο ή ένα τετράπλευρο. Οι σύνδεσμοι αποτελούνται από μια γραμμή, η οποία μπορεί να έχει και τη μύτη του βέλους αν θέλουμε να δείξουμε τη μονόδρομη ή αμφίδρομη πορεία της σχέσης. Πάνω στη γραμμή γράφουμε τη σχέση της μίας έννοιας με την άλλη. Με τα παραπάνω στοιχεία μπορούμε να φτιάξουμε έναν εννοιολογικό χάρτη είτε με χαρτί και μολύβι είτε με κατάλληλο λογισμικό. Ένας εννοιολογικός χάρτης μπορεί να είναι απλός, δηλαδή , να συνδέει τις έννοιες σ’ ένα πρώτο επίπεδο ή πιο ανεπτυγμένος ώστε να συνδέει οικογένειες εννοιών με άλλες έννοιες. Να απλώνεται δηλαδή σε μεγάλο πλάτος και βάθος. Μοιάζει έτσι σαν ένα μεγάλο δίκτυο που δεν έχει προφανή αρχή και τέλος.

Άσκηση

Εννοιολογικός χάρτης με θέμα Ηλεκτρονικός Υπολογιστής

  1. Διαβάστε το παρακάτω κείμενο

“Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής είναι ένα αυτοματοποιημένο, ηλεκτρονικό, ψηφιακό επαναπρο­γραμ­ματιζόμενο σύστημα γενικής χρήσης το οποίο μπορεί να επεξεργάζεται δεδομένα και να εξάγει πληροφορίες.

Κάθε υπολογιστικό σύστημα, όσο μεγάλο ή μικρό κι αν είναι, αποτελείται από το υλικό μέρος (hardware) και το λογισμικό (software).

Το υλικό μέρος του υπολογιστή είναι ένα σύνολο από συσκευές που εκτελούν μια εργασία. Υλικό μέρος είναι όπως:

  • η κεντρική μονάδα επεξεργασίας (ΚΜΕ, αγγλ. CPU, Central Prossesing Unit),
  • η κεντρική μνήμη (Rom&ROM-BIOS),
  • οι μονάδες εισόδου – εξόδου (πληκτρολόγιο,ποντίκι, οθόνη κ.α.),
  • οι εσωτερικές (ή εξωτερικές) μονάδες ανάγνωσης και
  • αποθήκευσης δεδομένων όπωςσκληρός δίσκος, DVD, SSD (Solid State Drive)
  • και οιπεριφερειακές συσκευές όπως εκτυπωτής, σαρωτής, μόντεμ κ.α.).

Το λογισμικό του υπολογιστή είναι τα προγράμματα που δίνουν τις κατάλληλες εντολές, για να λειτουργεί το υλικό μέρος. Συνίσταται δε από το λειτουργικό σύστημα (το βασικό πρόγραμμα για τη λειτουργία του Η/Υ καθώς και για την επικοινωνία του με τον άνθρωπο) και το λογισμικό εφαρμογών (πακέτα εφαρμογών, γλώσσες προγραμματισμού, εκπαιδευτικό λογισμικό, προγράμματα – εργαλεία κ.α.).”

2. Συμπληρώστε το παρακάτω εννοιολογικό χάρτη

http://photodentro.edu.gr/lor/r/8521/4689

3. Δημιουργήστε απο την αρχή τον παραπάνω εννοιολογικό χάρτη στο https://bubbl.us/

Πάτησε εδώ για να κατεβάσεις τις σημειώσεις αυτές σε  αρχείο τύπου .pdf 

Δείτε επίσης

Απαντήσεις και Κουίζ – ICT Orienteering 19ου Δ.Σ. Σερρών

Το ICT Orienteering του 19ου Δ.Σ. Σερρών έπαιξαν μαθητές/τριες και γονείς  Πέμπτη 5/5/2022 έως και Τρίτη …