Αρχική / Δράσεις / Ασφάλεια στο Διαδίκτυο / Εκδήλωση “Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου 2019” στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών

Εκδήλωση “Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου 2019” στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών

Την Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 10.00 π.μ. εορτάσθηκε η “Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2019” στο 18o Δημοτικό Σχολείο Σερρών.

Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου αποσκοπεί όχι μόνο στο να δημιουργήσει ένα ασφαλέστερο διαδίκτυο, αλλά και ένα καλύτερο διαδίκτυο, όπου όλοι έχουν την δυνατότητα να χρησιμοποιούν την τεχνολογία υπεύθυνα, με σεβασμό, με κριτική σκέψη και δημιουργικά.

Το φετινό σύνθημα είναι:

«Όλοι μαζί για ένα καλύτερο διαδίκτυο».

Μαθητές/τριες, γονείς/κηδεμόνες και εκπαιδευτικοί του σχολείου παρευρέθηκαν στην εκδήλωση για να ενημερωθούν για τους κινδύνους που κρύβει η επιπόλαια χρήση του διαδικτύου αλλά και τα πλεονεκτήματα της χρήσης διαδικτύου όταν αυτή γίνεται με ασφάλεια με εισηγήτρια και συντονίστρια της εκδήλωσης την κα. Γκουτουλούδη Μαρία, εκπαιδευτικό πληροφορική του σχολείου. Παράλληλα διεξήχθη βιωματικό εργαστήριο σε θέματα ασφάλεια στο διαδίκτυο σε μαθητές/τριες των Ε και ΣΤ τάξεων του σχολείου με εισηγητή τον κ. Κρυωνά Χρήστο, Κοινωνικό Λειτουργό του Κέντρου Πρόληψης “ΟΑΣΙΣ”.

Στην εκδήλωση αυτή μαθητές/τριες  όλων των τάξεων του σχολείου με τον δικό τους μοναδικό τρόπο διδάξανε σε μικρότερους και μεγαλύτερους τους (μαθητές/δασκάλους και γονείς-κηδεμόνες) για ασφάλεια στο διαδίκτυο. Συγκεκριμένα η ΣΤ τάξη μέσα απο ποιήματα που γράψανε και απαγγείλανε  οι ίδιοι καθώς και μέσα  απο το δικό τους θεατρικό έργο, το σενάριο του οποίου γράψανε οι ίδιοι, περάσανε μηνύματα κατά του διαδικτυακού εκφοβισμού. Οι Ε1 και Ε2 τάξεις μέσα  απο ιστορίες κόμικ  που δημιουργήσανε οι ίδιοι στο toondoo.com, μας  διηγήθηκαν ιστορίες για ασφάλεια στο διαδίκτυο που μείνανε στη μνήμη μας, οι Δ1 και Δ2 τάξεις  μέσα απο γιγάντιες αφίσες αλλά και ιστορίες που δημιουργήσανε στο Scratch διδάξανε να μην παραμελούμε τις δραστηριότητες μας στον φυσικό κόσμο για να παίζουμε ηλεκτρονικά παιχνίδια.  Οι Γ1 και Γ2 μέσα απο τις γιγάντιες αφίσες που δημιουργήσανε και παρουσιάσανε με πολύ ωραίο τρόπο μας διδάξανε να μην δίνουμε προσωπικές πληροφορίες μας στο διαδίκτυο και να μην δεχόμαστε αιτήματα φιλίας απο αγνώστους. Οι Α και Β τάξεις βάλανε τα δυνατά τους και μας αφηγήθηκαν παραμύθι που μάθανε για να μας ευαισθητοποιήσουν να σκεφτόμαστε πριν δημοσιεύουμε γελοίες φωτογραφίες φίλων μας στο διαδίκτυο. Τέλος, Οι Α και Β τάξεις παρουσιάσανε την γιγαντιαία αφίσα που δημιουργήσανε και πλέον κοσμεί τον χώρο του σχολείο. Οι εκπαιδευτικοί της πληροφορικής-θεατρικής αγωγής (κα. Γκουτουλούδη, κα. Ματσικοπούλου) όπως και οι δάσκαλοι των μαθητών/τριών βοήθησαν τους μαθητές/τριες στο έγχειρημά τους αυτό.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 • 00-10.05: Πρόλογος
 • 05 – 10.25: Πλεονεκτήματα και κίνδυνοι χρήσης του Διαδικτύου. Σκέψου Πριν Δημοσιεύσεις!
  Γκουτουλούδη Μαρία, Εκπαιδευτικός Πληροφορικής του σχολείου
 • 25-10.35 : Οι μαθητές/τριες των Α και Β τάξεων παρουσιάζουν την αφίσα τους που δημιούργησαν εμπνευσμένοι από το παραμύθι για ασφάλεια στο διαδίκτυο «Η Μεγάλη Απόφαση του @Παπάκη»
 • 35 – 10.45: Οι μαθητές/τριες των Γ1 και Γ2 τάξεων παρουσιάζουν τις αφίσες που δημιούργησαν με θέμα ασφάλεια στο διαδίκτυο
 • 45 – 10.55 : Οι μαθητές/τριες των Δ1 και Δ2 τάξεων παρουσιάζουν τις αφίσες και τις ιστορίες κόμικ που δημιουργήσανε στο Scratch με θέμα Ασφάλεια στο Διαδίκτυο
 • 55 – 11.05: Οι μαθητές/τριες των Ε1 και Ε2 τάξεων παρουσιάζουν τις δικές τους ιστορίες κόμικ που δημιουργήσανε στο toondoo με θέμα ασφάλεια στο διαδίκτυο
 • 05 – 11.15: Οι μαθητές/τριες της ΣΤ τάξης παρουσιάζουν τα ποιήματα που γράψανε κατά του Διαδικτυακού Εκφοβισμού
 • 15– 11.30: Οι μαθητές/τριες της ΣΤ τάξης παρουσιάζουν το θεατρικό έργο τους με τίτλο «Stop στον Διαδικτυακό Εκφοβισμό»
 • 30-11.40: διάλειμμα
 • 40 – 12.00: ενημέρωση γονέων-εργαλεία για την προστασία των παιδιών, Γκουτουλούδη Μαρία, Εκπαιδευτικός Πληροφορικής του σχολείου
 • Συζήτηση με γονείς

Παράλληλα 11.45-12.45 θα διεξαχθεί Βιωματικό εργαστήρι με θέμα «ασφάλεια στο Διαδίκτυο» με μαθητές/τριες των Ε1, Ε2 και ΣΤ τάξεων με τον Χρήστο Κρυωνά, Κοινωνικό Λειτουργό του Κέντρου Πρόληψης «ΟΑΣΙΣ».

Πρόλογος – ο Διευθυντής του σχολείου έδωσε το εναρκτήριο σύνθημα της εκδήλωσης

Εισήγηση -διάλογος-ερωταπαντήσεις σε γονείς-μαθητές/τριες-δασκάλους απο την κα. Γκουτουλούδη Μαρία

Παρουσίαση των μαθητών/τριών των Α1, Α2, Β1 και Β2 τάξεων του σχολείου

Παρουσίαση των μαθητών/τριών των Γ1 και Γ2 τάξεων των γιγάντιων αφίσων τους με συνθήματα  κατά της δημοσίευσης προσωπικών δεδομένων και μη αποδοχής αιτημάτων φιλίας με αγνώστους στο διαδίκτυο.

Παρουσίαση των μαθητών/τριών των Δ1 και Δ2 τάξεων των γιγάντιων αφισών τους με συνθήματα να σκεφτόμαστε πριν δημοσιεύσουμε κάτι στο διαδίκτυο και των κόμικ που δημιουργήσανε στο Scratch με σύνθημα να βάζουμε όρια στη χρήση του υπολογιστή.

Παρουσίαση των μαθητών/τριών των Ε1 και Ε2 τάξεων των ιστοριών-κόμικ που δημιουργήσανε στο toondoo.com

Παρουσίαση απο τους  μαθητές/τριών της ΣΤ τάξης των ποιημάτων τους, τα οποία μπορείτε να δείτε εδώ. 

Στη συνέχεια οι μαθητές/τριες της ΣΤ παρουσίασαν το θεατρικό έργο, το σενάριο του οποίου γράψανε οι ίδιοι και μπορείτε να δείτε εδώ

dav

Δείτε επίσης

Βραβεία-Μαθαίνοντας Επιστήμη μέσα απο το Θέατρο

Στις 9 και 10 Απριλίου 2022 διεξήχθη διαδικτυακή εκδήλωση της ScienceView για την απονομή βραβείων …