Αρχική / physical computing / Makey Makey: πιάνο με πλήκτρα μαθητές στο 2ο Δ.Σ. Σερρών

Makey Makey: πιάνο με πλήκτρα μαθητές στο 2ο Δ.Σ. Σερρών

Στην αρχή οι μαθητές/τριες της Δ1 τάξης του 2ου Δ.Σ. Σερρών σχεδιάσανε ένα πιάνο στο χαρτί. Σε κάθε ένα απο τα έξι πλήκτρα σημειώσανε τα εξής: κάτω βέλος – ΝΤΟ, πάνω βέλος, αριστερό βέλος, δεξί βέλος, Space και click.

     

Έπειτα, οι μαθητές/τριες ανοίξανε το πρόγραμμα Scratch και σχεδιάσανε το πιάνο αυτό, πλήκτρο προς πλήκτρο ως αντικείμενα. Το κάθε πλήκτρο έχει 2 ενδυμασίες: μια άσπρη και μια πράσινη.  Έπειτα προγραμματίστηκε το κάθε αντικείμενο – πλήκτρο να εκτελεί το παρακάτω σενάριο όποτε πατηθεί συγκεκριμένο πλήκτρο του πληκτρολογίου:

Όταν το πλήκτρο Κάτω Βέλος πατηθεί

-να αλλάξει ενδυμασία (πράσινο)

-να παίξει τον ήχο της νότας Ντο

-να αλλάξει ενδυμασία (άσπρο)

Όταν τελείωσαν με τον προγραμματισμό των αντικειμένων-πλήκτρων στο Scratch οι μαθητές/τριες, πειραματίστηκαν με το Scratch και όταν πατούσαν τα πλήκτρα στο πληκτρολόγιο εκτελούνταν το παραπάνω σενάριο εντολών.

Στη συνέχεια κάναμε το πιάνο στο χαρτί να βγάζει ήχους!

Συνδέσαμε το makey makey στον υπολογιστή και το Scratch. Βάλαμε έναν συνδετήρα σε κάθε πλήκτρο για να το κάνουμε αγώγιμο και έπειτα συνδέοντας κατάλληλα τους αλιγάτορες-κονέκτορες με το Makey makey και κρατώντας την γείωση μπορούσαμε και παίζαμε πιάνο στο χαρτί.

Στην συνέχεια πειραματιστήκαμε και γίνανε οι ίδιοι οι μαθητές/τριες πλήκτρα που όταν ακουμπηθούν βγάζουν νότα (απο τον υπολογιστή). Έτσι μπήκανε σε ρόλους πλήκτρα νότας και φτιάξανε το δικό τους πανό που επεξηγεί το τι κάνουν μόλις ακουμπηθούν.

dav
dav
sdr
sdr
dav
dav
dav
dav
dav
dav

 

 

 

 

Για να αναπαραστήσουμε το γεγονός οτι το πλήκτρο μόλις πατηθεί γίνεται πράσινο (απο άσπρο ) και αμέσως μετά γίνεται πάλι άσπρο, πήραμε άσπρες μάσκες και τις βάψαμε πράσινο το μισό τους.

ΜΑΣΚΑ
dav
dav

Το τραγούδι Jingle Bells μετατρέψαμε τις νότες του στα δικά μας σύμβολα του πιάνου μας (πάνω, κάτω, δεξί και αριστερό βέλος, Space και Click)

dav
dav

Δείτε επίσης

1ο Βραβείο Πρωτότυπης Ιδέας-Κατασκευής –8ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής

Το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022, η 10μελής ομάδα Physical Computing με επωνυμία RoboFarmKids του 19ου Δημοτικού Σχολείου …